Sayfalar

20 Ekim 2010 Çarşamba

bilgisayara giriş



Hedefler
*      Bilgisayar kullanabilmenin günümüzde başarılı olmak için neden son derece önemli olduğu
*      Bilgisayar sözcüğünün tanımlanması ve veri ile bilgi arasındaki ilişkiyi açıklamak
*      Bilgisayarın beş bileşeninin tanımlanması
*      Kullanıcıların, bilgisayarlar ile çalışırken karşılaştıkları avantaj ve dezavantajlar
*      Ağ sözcüğünü tanımlamak ve bir ağ üzerinde kaynakları paylaşmanın yararlarını belirtmek
*      Internet ve World Wide Web kullanımının açıklanması
*      Sistem yazılımı ve uygulama yazılımları arsındaki farkların belirtilmesi

*      Çeşitli kategorilerdeki bilgisayarların tipleri, boyutları ve fonksiyonlarının farklarını öğrenmek

*      Bir bilgi sistemindeki her elemanın rolünün açıklanması

*      Ev kullanıcıları, küçük ofis kullanıcıları,mobil kullanıcılar, yoğun şekilde bilgisayar kullananlar ve şirket kullanıcılarının bilgisayarları nasıl kullandıklarının açıklanması
*      Toplumun eğitim,finans,yönetim, sağlık,bilim,yayıncılık,seyahat ve imalat alanlarında bilgisayarı nasıl kullandıklarını öğrenmek 
Bilgisayarlar Dünyası
      Bilgisayarlar her yerde
Bilgisayar ya da dijital aletleri kullanabilmek, belirli bir bilgi ve anlayışı gerektirir. Bilgisayar kullanabilme ile ilgili bilinmesi gerekenler, teknolojideki gelişmeler ile birlikte değişir. Bilgisayarlar gündelik yaşamın önemli parçaları olduklarından, çoğu insan başarılı olmak için bilgisayar kullanabilmenin son derece önemli olduğunun farkındadır.

Bilgisayar nedir?

Bilgisayar: Hafızasında bulunan komutlara göre çalışan, veri girişi yapılabilen, verileri belirli kurallara göre işleyebilen, sonuçlar elde edebilen ve bu sonuçları ileride kullanmak üzere kaydedebilen elektronik bir aygıttır.
Veriyi toplar(girdi)
işler
Bilgi üretir(çıktı)




Verileri alır, belirli kurallara göre bunları işleme sokar, sonuç üretir ve bu sonuçları ileride kullanabilmek için kaydeder.
Bir Bilgisayarın Bileşenleri

      Bir bilgisayar, donanım olarak bilinen, birçok elektrikli, elektronik ve mekanik bileşene sahiptir.
      Bilgisayar girdi aygıtları, çıktı aygıtları, sistem (bilgisayar kasası), depolama aygıtları ve iletişim aygıtları gibi elektrikli, elektronik ve mekanik parçalardan veya donanımlardan oluşur.

Gidi aygıtı: Bilgisayara verileri ya da komutları girmekte kullanılır.
Çıktı aygıtı: Bilgiyi bir veya daha fazla kişiye aktaran donanım bileşenidir.
Sistem: Bilgisayarın veri işlemek için kullanılan elektronik bileşenleri içeren kasadır.
Depolama aygıtı: bilgileri depolama ortamına kaydeder ve/veya kaydettiği yerdeki bilgiye, tekrar sisteme aktarmak üzere ulaşır.
İletişim aygıtı: Bir bilgisayarın başka bilgisayarlarla yada mobil aygıtlarla veri,talimat ve bilgi alışverişi yapmasını sağlar.
bilgisayarın bileşenlerini görüyoruz.

Bilgisayar Kullanımının Avantajları

Bilgisayarlar hız, güvenilirlik, tutarlılık, depolama ve iletişim açısından avantajlıdır. İşlemleri son derece hızlı yaparlar, sağlam ve güvenilirdirler, elde ettikleri sonuçlar hatasızdır, çok büyük miktarda veri kaydedebilirler ve işlemleri diğer bilgisayarlarla paylaşabilirler.

Bilgisayar Kullanımının Dezavantajları

Bilgisayarların dezavantajları gizlilik ihlali, kamu güvenliği, iş gücüne katılma oranına etkileri, sağlık açısından riskleri ve çevre üzerindeki etkileri ile ilgilidir.




Bilgisayar kullanmamın
avantajları
Bilgisayar kullanmanın
dezavantajları




      Yeşil Bilişim (Green computing) bir bilgisayarı kullanırken elektrik tüketiminin ve oluşan çevresel atık miktarının azaltılmasıyla ilgili bir kavramdır.
      Bilinçli Bir Tüketim İçin Uygulanabilen Stratejiler:
     Geri dönüştürme
     İmalat süreçlerinin düzenlenmesi
     Bilgisayarların ömrünün uzatılması
     Eski bilgisayarların zaman geçirmeden bağışlanması veya düzgün şekilde elden çıkartılması

Ağlar ve Internet
Ağ, iletişim aygıtları ve iletim ortamı yoluyla, genellikle kablosuz olarak bağlanan bilgisayar ve aygıtların bir araya gelerek oluşturduğu yapıdır.


Internet, milyonlarca şirketin, devlet ve öğretim kurumunun ve bireylerin bağlandığı ağların dünya çapında birleşerek oluşturduğu yapıdır.

     


İnsanlar, İnterneti çeşitli nedenler için kullanmaktadırlar:

Başkalarıyla tanışmak ve iletişim kurmak, haber ve bilgi edinmek, alışveriş yapmak, yatırım yapmak, ders almak, eğlenmek ve zaman geçirmek, müzik ve video indirmek ve bilgi paylaşmak amacıyla kullanırlar. Evrensel ağ, internete bağlanan her bireyin içindeki bilgilere ulaşabileceği geniş (evrensel) bir kütüphanedir.

Bir sosyal ağ Web sitesi üyelerinin ilgi alanlarını, fikirlerini, hikayelerini, resimlerini, müziklerini ve videolarını diğer kayıtlı üyeler ile paylaşmasına izin verir.



Bilgisayar Yazılımları
   Program olarak da adlandırılan yazılım, bilgisayara neyi nasıl yapacağını gösteren komutlar serisidir.
  Sistem yazılımı: Bilgisayarın ve aygıtlarının işlemlerini kontrol eden ve devamlılığını sağlayan programdır. İki çeşit yazılım sistemi vardır: bilgisayar donanım aygıtları arasındaki aktiviteleri düzenleyen işletim sistemi ve genellikle bilgisayarın, aygıtlarının ve programlarının yönetimiyle ilgili bakım görevlerini uygulayan yardımcı programlar.
Uygulama yazılımı: Kullanıcıları daha üretken yapmak veya onlara kişisel konularda yardım etmek için dizayn edilmiş programlardan oluşur. Popüler uygulama yazılımları, web tarayıcıları, kelime işlem yazılımları, çizelge yazılımları, veritabanı yazılımları ve sunum yazılımlarıdır.


Yükleme: Yazılımın bilgisayar, yazıcı ve diğer donanımlar ile çalışacak şekilde ayarlanması işlemidir.

                            

Programcı: yazılımı geliştiren veya bilgisayarın veriyi bilgiye dönüştürmesini sağlayan talimatları yazan kişiye denir.


Bilgisayar Kategorileri
Endüstri uzmanları bilgisayarları yedi kategoride sınıflandırırlar: masaüstü bilgisayarlar, taşınabilir bilgisayar ve aygıtlar, oyun konsolları, sunucular, ana bilgisayarlar, süper bilgisayar ve gömülü bilgisayarlar.

Masaüstü Bilgisayarlar

      Masaüstü bilgisayar kendi başına tüm girdi, işleme, çıktı ve depolama aktivitelerini gerçekleştirebilir
      PC ve Apple, masaüstü bilgisayarlar için piyasada sıklıkla adı geçen iki popüler mimaridir.



Mobil Bilgisayarlar ve Mobil Aygıtlar

Mobil bilgisayar
Bir yerden,başka bir yere taşıya bileceğiniz kişisel bilgisayardır.
Örnek olarak notebook bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve Tablet PC’ler gösterilebilir.

Mobil aygıt
Elinizde tutabileceğiniz kadar küçük olan bilgisayarlardır.
Akıllı telefonlar, PDA’lar, avuç içi bilgisayarlar, taşınabilir ortam oynatıcılar ve dijital kameralar bunlara örnek olarak verilebilir.


       
              M
Oyun Konsolları
Oyun konsolu, tek kişilik veya çok kişilik video oyunları için tasarlanmış mobil bilgisayarlardır.
                                                                   


Sunucular
      Sunucu, bir ağ üzerinde donanım, yazılım ve diğer kaynaklara erişimi kontrol eder
     Sunucular; programlar, veriler ve bilgiler için bir merkezi depolama alanı sağlar

                                                                                                                                   
Ana bilgisayarlar
  Ana bilgisayar, aynı anda bağlanan binlerce, milyonlarca kullanıcıya yanıt verebilen ve çok sayıda veri, komut ve bilgi depolayabilen büyük, pahalı ve güçlü bir bilgisayardır.
                                                       
  Süper bilgisayarlar
Süper bilgisayar, en hızlı, en güçlü ve en pahalı bilgisayardır. En hızlı süper bilgisayarlar bir saniye içerisinde bir katrilyondan daha fazla talimatı yerine getirme becerisine sahiplerdir.

                                                                      

Gömülü Bilgisayarlar
Gömülü bilgisayar, büyük bir üründe bir bileşen olarak işlev gören, özel amaçlı bir bilgisayardır


Bir Bilgi Sisteminin Bileşenleri

Bilişim sistemi, güncel ve kullanışlı bilgiler üretebilmek için donanımı, yazılımı, verileri, insanları ve yöntemleri bir araya getirir. Bilgi teknolojileri (IT) departmanındaki insanlar verilerle işlem yapabilmek için yöntemler geliştirirler. İnsanlar bu yöntemleri uygulayarak bilgisayara veri girmek için donanım ve yazılımları kullanırlar. Yazılım, verileri işler ve bilgisayarın değişiklikleri depolama ortamına kaydetmesi ve istenen şekilde bilgi üretebilmesi için direktif verir.
Bilgisayar Kullanımı Örnekleri
Bilgisayar kullanıcıları beş kategoride sınıflandırılır: ev kullanıcıları, küçük ofis/ev ofis kullanıcıları, taşınabilir bilgisayar kullanıcıları, yoğun kullanıcılar, büyük işyeri kullanıcıları. Ev kullanıcıları, kişisel mali yönetim, Web erişimi, iletişim ve eğlence gibi çeşitli sebeplerden dolayı bilgisayar kullanan aile bireyleridir. Küçük ofis / ev ofis (SOHO) elli kişiden daha az çalışanı bulunan kuruluşlarda ya da evde çalışan bireylerdir. Buradaki kullanıcılar, interneti bilgi aramak için kullanırlar ve temel ticari yazılımları ve bazen de özel endüstri yazılımlarını kullanırlar. Taşınabilir bilgisayar kullanıcıları merkez, ofis veya okul dışında bilgisayar kullanma ihtiyacı olan kişilerdir.

Yoğun kullanıcılar özel endüstri yazılımı ile çalışmak için güçlü bilgisayarlar kullanırlar. Büyük işyeri kullanıcıları, büyük bir şirkette çalışan ya da böyle bir şirketle iletişim içinde olan ve bir gün içerisinde çok fazla işlem yapabilen bilgisayarların ya da bilgisayar ağının kullanıcılarıdır.


Günlük Hayattaki Bilgisayar Uygulamaları
İnsanlar, eğitim, finans, yönetim, sağlık, bilim, yayın, seyahat ve üretim gibi alanlarda bilgisayarlar ile doğrudan iletişim içindedirler. Eğitimde, öğrenciler bilgisayarları ve yazılımları öğrenmeye yardımcı olması açısından veya uzaktan öğrenim almak için kullanırlar.
Finans alanında, insanlar parasal işlemlerini ve yatırımlarını internet üzerinden yapmak için kullanırlar.
 Devlet dairelerinde, halkı güncel bilgilerden haberdar etmek için web siteleri vardır ve devlet dairesi çalışanları günlük işlerini yerine getirmek için bilgisayarları kullanırlar.
 Sağlık sektöründe, bilgisayarlar hasta kayıtlarını muhafaza etmek, hasta takibi, ilaçları robotlar aracılığıyla hemşire bölümüne iletmek, tıbbi testleri ve araştırmaları desteklemek, hastalarla iletişim kurmak, sigorta taleplerini dosyalamak, operasyonlar sırasında hassasiyeti sağlamak için ve implantasyon için kullanılır.

Günlük Hayattaki Bilgisayar Uygulamaları
Bilimin bütün alanlarında bilgisayarlar, bilgi toplama, analiz etme ve modellemeye yardımcı olması için ve dünyanın herhangi bir yerinde bulunan bilim insanları ile haberleşme amacıyla kullanılır.
Yayıncılar, bilgisayarları sayfa düzenlemede yardımcı olarak ve işlerinin içeriğini internet üzerinden elde edilebilir duruma getirmek için kullanırlar.
Seyahat, birçok taşıtta insanların daha rahat ve güvenli yolculuk etmelerini sağlamak için seyir sistemi kullanılır.
Üretim, Üreticiler bilgisayar destekli üretim sistemi (CAM) kullanırlar.
ÖZET
Bu bölümde temel bilgisayar kavramlarını,bir bilgisayarın bileşenlerini, ağlar, internet ve bilgisayar yazılımı, bir çok farklı bilgisyar kategorisi, bilgisayar kullanıcıları ve toplumda bilgisayar uygulamaları hakkında bilgiler edindik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder