Sayfalar

8 Kasım 2010 Pazartesi

bilgisayar


PC BİZİMLE BÖYLE KONUŞUR

Bilgisayarın bizlere sunduklarını görüntülemek için monitör denilen büyükçe bir cihaza ihtiyaç vardır. Monitörler, ilk bakışta televizyona benzerler. Sizce de öyle değil mi? Aslında bu benzetme gerçekten çok da uzak değil. Monitörün çalışma şekli televizyon ekranıyla aynı teknik prensipler üzerine dayanır. Fakat kullanım amaçları tamamen farklıdır. Bilgisayar sizinle monitör aracılığıyla "konuşur" ve sizi o anda olanlardan ve varsa problemlerden haberdar eder. Ekranda, bilgisayarla yapmakta olduğunuz her türlü işlemi görebilirsiniz. Örneğin yazmakta olduğunuz metinler ya da çizmekte olduğunuz şekiller birebir ekrana yansır.

Piyasada çeşitli boyutlarda monitörler bulabilirsiniz. Ekran büyüklüğü, televizyonlarda olduğu gibi çapraz iki köşe arasındaki mesafeyle ifade edilir ve "inç" değeri ile belirtilir.



MONİTÖR NASIL BAĞLANIR?

İlk olarak monitörün bir güç kaynağı tarafından beslenmesi gerekir. Bunu yapmak için, sahip olduğunuz bilgisayara göre iki farklı yol izleyebilirsiniz. Birincisi, en geleneksel şekilde, monitörü elektrik prizine bağlamaktır. Diğer yol ise monitörü uygun bir bağlantı kablosuyla bilgisayar kasasının arkasında bulunan elektrik girişine bağlamak ve gerekli gücü bu şekilde temin etmektir. Eğer ikinci yolu tercih ederseniz, PC açıldığında monitör de otomatik olarak açılacaktır. Güç kablosunun dışında, monitörün bilgisayardan gelen video sinyallerini alması ve onları görüntülemesi için kullanılan farklı bir kablosu daha vardır. Bu kablo, ekran kartına bağlanmalıdır.

Eğer ekrandaki görüntüde bazı bozukluklar varsa, görüntü net değilse ya da gidip geliyorsa bu kabloların doğru şekilde bağlanıp bağlanmadığını ve sağlam şekilde takılıp takılmadığını kontrol etmelisiniz. Unutmayı n ki monitöre ilişkin problemler, çoğu zaman kabloların kötü bağlanmasıyla ilgilidir.

Ayrıca ekranın ayarlarını ihtiyaca göre yapmak mümkündür. Bütün monitörlerin parlaklık, kontrast ve görüntüleme boyutu ayarları mevcuttur.


BİLGİSAYARIN BÜTÜN PARÇALARI

Bir PC'nin temel parçaları şunlardır:

• Kasa
• Monitör
• Klavye
• Fare

Bilgisayara başka cihazlar da bağlanabilir:

• Yazıcı
• Tarayıcı
• Modem
• CD ve/veya DVD okuyucu
• CD yazıcı

Multimedya özelliklerinden yararlanmak için bir bilgisayara şunlar da eklenebilir:

• Hoparlörler
• Mikrofon
• Dijital fotoğraf makinesi
• Dijital video kamera


YAZICI

Eğer çalışmanızın sonuçlarını kağıt üzerinde görmek istiyorsanız bir yazıcıya ihtiyacınız var. Piyasada çok değişik yazıcı türleri bulunabiliyor. Bu yazıcı türleri temel olarak üç kategoride toplanabilir. En basit (ve en ekonomik) yazıcı türü, iğne vuruşlu yazıcıdır. Bu tip yazıcıları daha çok devlet daireleri ya da banka şubelerinde görebilirsiniz. En yaygın olanlar ise renkli baskı da yapabilen mürekkep püskürtmeli (ink-jet) yazıcılardır. Mürekkep püskürtmeli yazıcıların fiyatları son zamanlarda oldukça önemli düşüşler gösterdi. Ancak özellikle mürekkep tüketimine bağlı olarak her basılan sayfanın belli bir maliyeti olduğunu da unutmamak gerekir. ‹ş dünyasında ise özellikle lazer yazıcılar kullanılmaktadır. Lazer yazıcılar, daha hızlı bir baskıyı ve siyah-beyaz belgelerin çok iyi bir kalitede basılmasını garanti ederler


TERİMLER ...

KASA: En basit tanımıyla PC'nin kutusudur. İçinde bilgisayarın çalışması için gereken fiziksel elemanlar vardır.

MONİTÖR: PC'nin bilgilerini görüntüler. Makine içine yerleştirilmiş uygun bir kart tarafından (ekran kartı) yönetilir. Az ya da fazla renkli olması ve görüntülerin az ya da çok detaylı olması için farklı şekillerde ayarlanabilir.

FARE: Bilgisayara basitçe ve kolayca komut vermeye yarayan araçtır. Masanın üzerinde oynattıkça bilgisayarın ekranında çeşitli komutları etkinleştirebilen bir işaretçi hareket eder.

DONANIM: Bilişim terminolojisinde bilgisayara bağlanan herhangi bir cihaz / aygıt (klavye, fare, yazıcı, monitör, ekran kartı vb.)

Bilgisayarla Yazı Yazmak
Bilgisayardan faydalanmanın farklı yollarından birisi, onu yazı yazmak için kullanmaktır.
Eğer bir metin yazmak zorundaysanız, bilgisayardan yardım alabilirsiniz. Herhangi bir yazılı belgeyi oluşturmaya ve üzerinde çalışmaya yarayan programa "kelime işlemci" adı verilir. Birçok değişik kelime işlemci tipi vardır ve bunların her biri, bilgisayar dünyasında önemli gelişmeler yaşanmasına yol açmıştır.

Kelime işlemciler ile bir metini zahmetsizce yazabilir, grafikler oluşturabilir, hatta gazete, dergi ve kitapların sayfa düzenlemelerini yapabilirsiniz. Aynı şekilde belgelerinizi tablolarla, resimlerle, şekillerle, çerçevelerle ve benzer öğelerle zenginleştirme şansına da sahipsiniz.
BİR KELİME İŞLEMCİSİNİN SUNUMU

Bir kelime işlemci yazılımıyla çalışırken monitör, üstüne metin yazılan ve şekiller ile diğer nesnelerin yerleştirildiği gerçek çalışma bölgenizi gösterir. Bu durumu, örneğin bir mektup yazmak için önünüze aldığınız boş sayfa gibi düşünebilirsiniz. Ok tuşları sayesinde metin boyunca her yöne hareket edilebilir. Aynı işlem ekranın sağında (dikey olarak hareket etmek için) ve tabanında (yatay olarak hareket etmek için) bulunan "kaydırma çubukları"nın yardımı ile de gerçekleştirilebilir.

Ekranın üst kısmında ise "Menü çubuğu" ve "Araçlar çubuğu" bulunmaktadır. Birinci çubukta yatay olarak programla ilgili tüm menülerin isimleri sıralanır. Bu isimlerden herhangi birini seçtiğinizde ilgili menü açılacaktır.

Araç çubuğunda ise programın başlıca işlevlerine karşılık gelen bir dizi grafik semboller bulur. Bunlar arasında karakter (alfabenin harflerini temsil eden şekiller) seçimi, stil seçimi (koyu, italik, altı çizili), boyut seçimi, renk seçimi, metnin yerleştirilmesi vb. işlevler yer alır.

Kelime işlemcilerin bir diğer çok faydalı aracı ise, yazım ve dilbilgisi düzelticisidir. Burada belgedeki yazım ve dilbilgisi yanlışlarını belirleyebilen bir işlev kullanılır.

Özetle, metinleri bir kelime işlemcisiyle yazmak ve düzenlemek, sonuca en az hatayla ve en kısa sürede ulaşmanızı sağlayacaktır.
OTOMATİK YAZI DENETİMİ

Kelime işlemcisinin imla hatalarını gösteren işlevidir. Ancak bilgisayarca belirlenen düzeltmelerin kelime kelime gösterilmesi için kısa bir süreye ihtiyaç vardır.

BİLGİ: YAZILIM

Yazılım, bir bilgisayarla çalışmak için en temel öğelerden birisidir. Öncelikle donanıma ne yapması gerektiğini söylemekle görevlidir. Tüm yazılımlar, bilgisayarın sabit diskine yüklenir. Yazılımları satın alırken ise, hemen hepsini floppy disklerde (gittikçe daha az kullanılan manyetik diskler) veya CD-ROM'larda (optik diskler) bulacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder