Sayfalar

16 Aralık 2010 Perşembe

b harfi

B Harfi

B2B (Business to Business): "Business to business" teriminin kısaltılmış hali. iki veya daha fazla şirket arsındaki elektronik ticareti simgeler. Başka bir deyişle B2B, şirketlerin birbirleri ile yaptıkları alış verişin elektronik ortamda gerçekleşmesidir.

B2C (Business to Consumer): "Business to consumer" teriminin kısaltılmış hali. Üretici ve tüketici arasındaki elektronik ticareti ifade eder. Yani tüketici ve üretici arasında internet üzerinden yapılan tüm alışverişler, B2C kapsamına girer.

BACKSPACE: Klavyenin tuşlarından birisi olan backspace, genellikle enter tuşunun hemen üzerinde yer alır. Tuşun üzerinde ise sola doğru bir ok işareti bulunur. Her hangi bir metin yazarken bu tuşa sadece bir kez basarsanız imleç ekranda bir boşluk sola kayar ve orada bir karakter varsa o karakteri siler. Backspace tuşu basılı tutulduğunda ise imleç sola doğru kesintisiz bir şekilde hareket eder ve karşılaştığı tüm karakterleri siler.

BAĞLANTI: İnternette ya da yerel ağ üzerinde sunulan herhangi bir hizmete ulaşmak istiyorsanız, mutlaka karşıdaki bilgisayarlar ilebağlantı kurmanız gerekir. internete bağlanmak, bağlantı terimini anlamak için verilebilecek en güzel örneklerden birisidir. Önce birkullanıcı ismi ve şifre girmelisiniz. Hemen ardından bilgisayarınız karşı taraftaki bilgisayara bağlanır ve siz de istediğiniz internet hizmetine ulaşabilirsiniz.

BANNER: Bayrak ya da bez afiş anlamındadır. internet üzerinde banner, Web sayfalarında bulunan reklamları ifade eder. Bu tip reklamlar, ana sayfanın göze çarpan bir yerine veya sitelerin iç sayfalarına yerleştirilebilirler. Genellikle hareketli resimlerden oluşurlar. Üzerlerine tıklandığında, reklam verenin veya ürünün sitesine yönlendirilmenize aracılık ederler. Karakteristik özellikleri, sitede gezinen kişinin dikkatini çekmek için göz alıcı ve gösterişli olmalarıdır.

BANT GENİŞLİĞİ: Analog iletişimde, belirli bir aralıktaki en yüksek ve en düşük frekanslar arasındaki farkı temsil eder. Örneğin bir analogtelefon hattının taşıyabileceği en düşük frekans 300 Hz ve en yüksek frekans 3300 Hz'dir. Bu frekans değerleri arasındaki fark olan 3.000 Hz ise bant genişliğini temsil eder. Dijital iletişimde ise bant genişliği, bir saniye içinde aktarılan bit sayısı (b/s) şeklinde ifade edilir.

BASIC: "Beginners All Purpose Symbolic Instruction Code"un kısaltması. ilk çıkan PC'lerde kullanılan bir programlama dilidir. 60'lı yılların ortalarında tecrübesiz bilgisayar kullanıcılarının işini kolaylaştırmak için John Kennedy ve Thomas Kurtz tarafından oluşturulmuştur. Basit ve hızlı bir programlama dili olmasıyla ün salmıştır.

BAŞLAT: Görev çubuğunun sol tarafında yer alan ve bilgisayarın tüm özelliklerinden yararlanmamızı sağlayan ince ve uzun tuşa "başlat" ismi veriliyor. Başlat tuşuna basıldığında uzunca bir menü açılır ve bu menü yardımıyla tüm programlara, kontrol paneline, ağ bağlantılarına ve diğer tüm seçeneklere ulaşılabilir. Windows XP'de klasik ve normal olmak üzere iki farklı başlat menüsü kullanmak mümkün.

BAŞLIK ÇUBUĞU: Pencerenin en üst kısmında yer alan ve adını içeren yatay çubuğa verilen isim. Başlık çubuğu pencere isminin yanı sıra program simgelerini de içerir. Program simgesinin üzerine bir kez tıkladığınızda küçük bir menü açılacaktır. Ekranı Kapla, Simge Durumuna Küçült, Taşı ve Kapat gibi farklı pencere seçenekleri bulunur. Sağ kısımda ise pencereyi minimize etmenizi tam ekranda açmanızı ve kapatmanızı sağlayan küçük düğmeler vardır. Yardım içinse "?" düğmesi seçilmelidir. Ancak bu düğme her pencerede bulunmaz. "?"ni seçtiğinizde okun yanında küçük bir soru işaret belirir.

BAUD: Modemin iletişim kurma hızını temsil eder. Baud hızı, hattın durumunun kaç kez değiştiğini gösterir. Birbiriyle iletişim kurabilmeleri için modemler aynı baud hızında çalışmalıdır. Bir modemin baud hızı diğerinden daha fazla olacak biçimde ayarlanmışsa, hızlı olan modem genellikle baud hızını yavaş olan modeme uyum sağlayacak şekilde değiştirir. Bu da hızlı modemin tam kapasite ile çalışmaması sonucunu doğurur.

BBS: Bulletin Board System'in kısaltılmış hali. iletişim için pano sistemi anlamına gelir. Bir ya da daha fazla bilgisayarın modem aracılığıyla bir veri merkezine bağlanması demektir.

BCC: Blind Carbon Copy'in kısaltılmış hali. Elektronik postanın sunduğu bu imkanla ilk alıcı farkına varmadan mesajın kopyasını farklı alıcılara göndermek mümkündür. Bunu yapabilmek için e-posta penceresinin "gizli" satırına istediğiniz kullanıcı ya da kullanıcıların e-postalarını yazmanız yeterli olacaktır.

BELGE: Herhangi bir yazılımla oluşturulan ve benzersiz bir dosya adı verilen, kendi içinde bütünlüğe sahip çalışmalara verilen isimdir. Örneğin Word ile yazdığınız her doküman kendi başına bir belgedir.

BELGELERİM: Windows işletim sistemlerinde gördüğümüz ve önemli belgeleri saklamakta kullanabileceğimiz klasöre verilen isimdir. Belgelerim klasörü Windows'un yüklü olduğu sabit diskte yer alır ve masaüstünde, bu klasöre ulaşmamızı sağlayan özel bir kısayol simgesi bulunur. Bu kısayol Windows kurulumu sonrasında masaüstünde belirir ve klasöre ulaşmak da büyük ölçüde kolaylık sağlar.

BELLEK: Bilgisayarlarda kullanılan en önemli bileşenlerden birisidir. Ancak bir bilgisayar sisteminde çok farklı bellek türleri bulunabilir. RAM adı verilen sistem belleği, işlemci ve sabit disk arasındaki veri akışının hızlandırmakla görevlidir ve DDR, RAMBUS gibi çeşitleri vardır. SRAM ise işlemcilerin ön belleğinde kullanılan teknolojidir ve işlemcinin işlem hızını arttırmakla görevlidir. Bellek kartları; yani flash bellek teknolojisi ise daha çok depolama amaçlı kullanılır ve dijital cihazlarda karşımıza çıkarlar (dijital fotoğraf makinesi gibi).

BELLEK KULLANIMI: Herhangi bir yazılım ya da donanımın çalışması için ne kadar bellek kapasitesine ihtiyaç duyduğunu simgeler. Eğer toplam bellek kullanımı çok yüksek olursa, sistemin çalışma hızı da büyük oranda azalabilir.

BENCHMARK: Benchmark, yazılımların ya da donanımların veriminkontrol eden küçük test uygulamalarına verilen genel isimdir. Bir ekran kartının ne kadar hızlı çalıştığı, bir bilgisayar sisteminin olması gerektiği kadar güçlü olup olmadığı ya da bir yazılımın sistemi ne kadar zorladığına kadar hemen her türlü ölçüm işlemi, benchmark yazılımları ile mümkün olabilir.

BETA: Deneme amacıyla hazırlık aşamasında kullanıcıların hizmetine sunulmuş yazılımlardır. Çoğu yazılım üreticisi ürünlerinin son sürümünü çıkarmadan önce beta sürümünü dağıtırlar. Beta sürümleri belgesiz, garantisiz ve çoğu zaman da kısıtlı bir süre için dağıtılır. Bu dağıtım işlemi, ticari sürümün piyasaya çıkmasıyla durur.

BIOS: Basic Input/Output System'in kısaltılmış halidir. BIOS yazılımı bilgisayarın anakartı üzerindeki küçük bir yonga üzerinde bulunur ve tablet pil ile desteklenir. Sistemin açılışı sırasında gerekli olan tüm bilgiler BIOS tarafından saklanır. Örneğin açılış sırasında anakartın entegre ses işlemcisinin aktif halde olup olmayacağı BIOS tarafındankontrol edilir. BIOS ayarlarını yapmak için ilk açılışta "del" tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Karşınıza çıkan pencereyi kullanarak ayarları istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. İşlemcinin hızından USB yuvalarına kadar hemen her türlü konu, BlOS'un görev alanına girer.

BİT: Bilgisayarlardaki en küçük veri boyutu birimidir. Verilerin oluşması için birçok bit'in bir araya gelmesi gerekir. Bunu maddenin oluşumu için atomların birleşmesine de benzetmek mümkün.

BITMAP (BMP): Bir çeşit resim dosyasına verilen isimdir. Resimdosyasının hangi formatta olduğunu anlamak için dosya ismini sonundaki üç harfli kısaltmaya göz atmanız yeterli olacaktır. Mesela "manzara.bmp" isimli bir dosya, resmin Bitmap formatında olduğunu anlamanızı sağlar.

BLOK: Metin düzenlemelerinde kullanılan bir terimdir. Metinin bir kısmını fare ile seçtiğinizde blok oluşturmuş olursunuz. Daha sonra bu blok üzerinde istediğiniz kadar
değişiklik yapmanız mümkün. Karakter tipini, rengini ya da boyutunu değiştirmek istediğinizde, yapacağınız tüm bu değişiklikler blok içindeki metinin tamamını etkiler. Yani seçtiğiniz metinin içerisindeki tüm karakterler yaptığınız değişikliklerden etkilenir.

BOOKMARK: İnternette gezerken hoşunuza giden sitelerin adresini saklamak isteyebilirsiniz. İşte tüm bu adresler bookmark tanımlaması ile belirtilir. Örneğin www.chip.com.tr adresini saklamak isterseniz, bilgisayarınız bu adresi sizin için hafızasına alacaktır. Daha sonra tekrar aynı siteye girmek isterseniz, bookmark klasörünü açıp oluşturulmuş kısayolu tıklamanız yeterli. Bu işlem için herhangi bir sayı kısıtlaması bulunmuyor. İstediğiniz kadar sitenin adresini bookmarklarınız arasına alma şansına sahipsiniz.

BOOT: Bilgisayarın açma tuşuna basmanız ile işletim sistemininyüklenmesi arasında geçen sürece verilen isimdir. Boot süresi, işlemcinin hızı, bellek kapasitesi ve kullanılan işletim sistemine göre farklılıklar gösterebilir. Yeni nesil bir bilgisayarda bu süre çok kısa olabilirken birkaç yıl önce satın alınan bir bilgisayarın hazır hale gelmesi 1-2 dakika alabilir.

BOOT SECTOR: Sabit disklerin ve disketlerin sistem bilgileri kısmına Boot Sector adı verilir. Bu kısımda bulunan sistem bilgileri, bilgisayarın sözü edilen disk ya da disketleri kullanabilmesi için gereken bazı temel verilerden oluşur. Bilgisayar her yeniden açılışında bu kısımda bulunan verileri okuyarak düzgün çalışabilmek için ihtiyaç duyduğu temel verilere sahip olur.

BOOTABLE DİSK (AÇILIŞ DİSKETİ): Eğer sistemde işletim sistemibulunmuyorsa, bir açılış diskine sahip olmanız gerekir. Bu diskler (CD ya da disket olabilir) bilgisayarın kullanılabilir hale gelmesi için gereken küçük dosyaları içerirler. Eğer bilgisayarınızda işletim sistemi yoksa ve yeni bir işletim sistemi kuracaksanız, öncelikle bir açılış diski kullanmalı ve sistemi hazır hale getirmelisiniz. Ancak yeni nesil işletim sistemi CD'lerinde böyle bir zorunluluğunuz yok; çünkü bu CD'ler aynı zamanda açılış disklerinin görevini de görebiliyorlar.

BPS(BYTES PER SECOND): Veri aktarım hızı için kullanılan ölçüm birimidir. Saniyede aktarılan bit sayısını temsil eder. Modemlerde ya da bilgisayarlar arasındaki veri aktarım hızı, çoğu zaman Bytes per Second türünden ifade edilir. Bu rakam ne kadar yüksek olursa, veri transfer hızının da aynı oranda yüksek olacağını unutmamalısınız.

BUBBLE-JET: Bubble-Jet, yazıcılarda kullanılan ve Inkjet baskının farklı bir türünü temsil eden teknolojiye verilen isimdir. Yapılan işlem,mürekkep damlasını bir anda çok fazla ısıtarak, oluşan sıcak buhar kabarcığının (bubble) patlamasını sağlamaktır. Bu yöntemle seri biçimde ardı ardına patlatılan mürekkep damlaları boyama ucundan hızla dışarı püskürtülür ve kağıda işlenmeleri sağlanır.

Bu tür yazıcılarda mürekkep kartuşu ve baskı iğnesi birleşik olarakbulunurlar; bu yüzden de birlikte değiştirilmeleri gerekir.

BUFFER (TAMPON): Bir depolama ünitesine aktarılacak verilerin geçici olarak muhafaza edildiği hafıza alanına verilen isimdir. Örneğin bilgisayardan yazıcıya gönderilen bir harfin yazıcıya ulaşması, her zaman kendinden önceki harfin yazılmasından daha kısa sürer. Çünkü bekleme sırasında tıkanıklık oluşmaması için buffer yani tampon bellek devreye girer ve tüm harf akışının kontrol altında tutulmasını sağlar. Böylece bilgisayarınız da yazma işlemi tamamlanana kadar beklemek zorunda kalmaz. Tampon, sadece yazıcılarda bulunmaz. İşlemcilerden tutun da CD yazıcılara ve sabit disklere kadar hemen her türlü cihazda tampon bellek kullanımına şahit olabilirsiniz.

BUNDLE: Bilgisayar pazarında rekabet edebilmek amacıyla geliştirilen bir tür satış tekniğine verilen isim. Bu teknikte pahalı bir ürünün yanında müşterinin ilgisini çekecek daha ucuz bir ürün bedava ya daindirimli olarak sunulur, yani "bundle" edilir. Mesela yeni bir grafikkartı ya da DVD-ROM sürücü ile birlikte piyasaya yeni çıkmış birkaç oyunun da kutuya dahil edilmesi, bu konu için iyi bir örnek olabilir. Aynı şekilde yeni bir PC satın alırken yanında bir de yazıcı ya dainternet aboneliği verilmesi de "bundle" anlayışını anlamamızı sağlayabilir.

BYTE: Sekiz bitten oluşan ve bilgisayarların en küçük birimini oluşturan unsura "byte" adı verilir. Bunun katları olan Kilobyte ve Megabyte birimleri, dosya büyüklüğünden grafik kartı hafızasının kapasitesinin tanımlanmasına kadar hemen her yerde karşımıza çıkarlar. Ancak günlük hayatta kullandığımız diğer ölçü metodlarının aksine, 1 Kilobyte tam olarak 1000 değil, 1024 Byte büyüklüğüne eşdeğerdir. Aynı durum Megabyte için de geçerlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder