Sayfalar

16 Aralık 2010 Perşembe

ç harfi

ÇALIŞMA GRUBU: Kullanıcıların yerel ağdaki yazıcılar ve paylaşılan klasörler gibi öğeleri bulmalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmış basit bir bilgisayar gruplandırmasıdır. Bir yerel ağ tek bir çalışmagrubundan oluşabileceği gibi, daha fazla çalışma grubundan da oluşabilir. Eğer bilgisayarınız yerel bir ağa bağlıysa, paylaşılan kaynaklardan yararlanmak için bu ağ üzerindeki çalışma gruplarından birisine dahil olmanız gerekir.

ÇALIŞTIR: Başlat menüsü allında yer alan komutlardan birisidir. Çalıştır komutu yardımıyla tam ismini bildiğiniz bir uygulama ya da belgeyi, simgesine tıklamadan açmanız mümkün. Yapmanız gereken,sadece uygulamanın adını açılan küçük penceredeki boş satıra yazmak ve "tamam" düğmesine tıklamak.

ÇEVİRMELİ BAĞLANTI: Standart telefon hatlarını kullanan modemlerle yapılan internet ve ağ bağlantılarına "çevirmeli bağlantı" (Dial-Up) adı verilir. Örneğin çevirmeli bağlantı ile internete bağlanmak istiyorsanız, öncelikle size verilen bir kullanıcı adını ve şifreyi girmeli, daha sonra modeminizin gerekli telefon numarasını çevirerek bağlantıyı tamamlamasını beklemelisiniz.

ÇEVRE BİRİMİ (AYGITI): Bilgisayara bağlı olan, ancak kasa içerisinde yer almayan her türlü donanıma çevre birimi adı verilir. Çevre birimlerine verilebilecek en güzel örnekler, yazıcı, fare, klavye ve oyun kontrol cihazlarıdır.

ÇİPSET (YONGA SETİ): Minik bir silikon plaka üzerine milyonlarca transistor ve diyodun yerleştirilmesiyle elde edilen entegre devrelere çip adı verilir. Genellikle detayları çıplak gözle seçilmeyecek kadar küçük bir yapıya sahip olan bu entegre devreler, plastik ya da seramik bir kaplamanın içine yerleştirilerek dış etkenlerden korunurlar.

Anakart üzerinde birden fazla çip bulunur ve bu cipler birbirleriyle bağlantılı olarak çalışırlar. Bu yüzden anakart üzerindeki cipler, bir bütün olarak çipseti oluştururlar. Çipset, anakart ile birlikte kullanabileceğiniz işlemci ve bellek tipini tayin edebildiği gibi, sistemin genel performansı üzerinde de önemli bir role sahiptir.

ÇUBUK GRAFİK: Yatay ya da dikey çubuklardan oluşan ve genişlikleri veya yükseklikleri belirli verilerin değerlerine karşılık gelen grafiktürüdür. Microsoft Excel, bu tip grafikleri oluşturmanızı sağlayan yazılımların başında gelir. Çubuk grafik, en çok kullanılan grafik tiplerin dendir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder