GAMEPAD: PC'lerde ve PlayStation gibi oyun konsollarında kullanılan bir çeşit oyun kontrol cihazına verilen isimdir. "Gamepad" üzerinde çok sayıda tuş ve 8 yönlü bir "d-pad"e yer verilir. Birkaç yıl öncesine kadar ses kartı üzerindeki "Game-Port" girişine bağlanan "Gamepadler, günümüzde yerlerini USB arabirimini destekleyen cihazlara bırakmışlardır. Piyasada çok farklı fiyatlarla satılan "Gamepad" modelleri bulabilirsiniz. Bunlardan bazılar, Force Feedback teknolojisini bile kullanabilirler.
GAME-PORT:bilgisayar oyunlarını oynarken klavye ve farenizi kullanabileceğiniz gibi, sadece oyunlar için geliştirilenözel oyun kontrol cihazlarından yardım alma şansına da sahipsiniz. Bu tip cihazlara verilebilecek en güzel örnekler Joystick ve Gamepad'dir.
Bazı oyun kontrol cihazları,bilgisayar bağlantıs ı için özel bir girişeihtiyaç duyarlar ve bu girişe "Game-Port" adı verilir. "Game-Port",görüntü olarak yazıcı bağlamak için kullanılan paralel bağlantı noktasına benzer; ancak çoğunlukla ses kartı üzerinde bulunur. Eğer ses kartınız anakart üzerine entegre edilmişse, bu durumda "Game-Port" girişi de anakart üzerinde yer alır.
Ses kartları üzerinde hala "Game-Port" girişine yer veriliyor olsa da, yeni nesil oyun kontrol cihazlarının hemen hepsi USB arabirimini kullanıyorlar. Yani "Game-Port", günümüzde geçerliliğini büyük oranda yitirmiş durumda. Yine de bu girişi destekleyen oyun kontrol cihazlarına nadiren de olsa rastlamanız mümkün.
GAME-PORT:bilgisayar oyunlarını oynarken klavye ve farenizi kullanabileceğiniz gibi, sadece oyunlar için geliştirilen
Bazı oyun kontrol cihazları,
Ses kartları üzerinde hala "Game-Port" girişine yer veriliyor olsa da, yeni nesil oyun kontrol cihazlarının hemen hepsi USB arabirimini kullanıyorlar. Yani "Game-Port", günümüzde geçerliliğini büyük oranda yitirmiş durumda. Yine de bu girişi destekleyen oyun kontrol cihazlarına nadiren de olsa rastlamanız mümkün.
GATEWAY: Farklı protokolleri kullanan sistemler arasında bilgi alış verişinin gerçekleşmesini sağlayan yazılım veya donanıma verilen isimdir.
GB (GIGABYTE): Veri büyüklüğünün belirtilmesi için kullanılan temel birim "byte"tır. Kilobyte (KB) 1024 byte'a eşittir. MB (Megabyte) ise 1024KB anlamına gelir.
Bundan birkaç yıl öncesine kadar en çok duyduğumuz veri büyüklük birimi megabyte idi. Ancak son zamanlarda teknolojide yaşanan inanılmaz gelişmeler, veri büyüklüklerini de daha öncehayal bile edemeyeceğimiz boyutlara ulaştırmayı başardı. Artık sabit disk kapasitelerini ya da programların büyüklüğünü belirtmek için GB (Gigabyte) birimini kullanıyoruz. 1 GB, 1 MB'ın tam 1024 katına denk gelir. Başka bir deyişle 1024 MB, 1 GB ile eş değerdir.
GEEK: Sabahtan akşama kadarbilgisayar başında oturan ve çok fazla sosyal hayatları olmayan insanlara verilen genel addır.
GB (GIGABYTE): Veri büyüklüğünün belirtilmesi için kullanılan temel birim "byte"tır. Kilobyte (KB) 1024 byte'a eşittir. MB (Megabyte) ise 1024
Bundan birkaç yıl öncesine kadar en çok duyduğumuz veri büyüklük birimi megabyte idi. Ancak son zamanlarda teknolojide yaşanan inanılmaz gelişmeler, veri büyüklüklerini de daha önce
GEEK: Sabahtan akşama kadar
GENİŞ BANT BAĞLANTISI: DSL ya da kablo gibi hızlı internet erişimi sunan bağlantı tiplerine genel olarak "geniş bant bağlantısı" adı verilir. Geniş bant bağlantıları, saniyede 256 kilobayt'a (256 KB/s) veya çok daha yüksek hızlara ulaşabilirler. Bunu nedeni, kablolar üzerinden çok büyük verilerin kısa sürede karşı tarafa aktarılabilmesidir.
GENİŞLEME YUVASI: Bilgisayarlarda kullanılan donanımları, harici ve dahili olmak üzere iki farklı gruba ayırabiliriz. Harici donanımlar kasanın dışında kullanılırlar ve bağlantı için USB ya da seri bağlantı noktalarını kullanırlar. Dahili donanımları ise anakart üzerindeki slotlara takmanız gerekir.
Kasanızın arka kısmında bulunan veince şeritler görünümünde olan boşluklara ise "genişleme yuvası" deniliyor ve bu yuvalar, slotlara taktığınız dahili donanımların dış bağlantılarını yapmak için kullanılıyorlar. Her kasa modeli, farklı sayılarda genişleme yuvasınasahip olabilir. Eğer kasanın arkasında yeterli sayıda genişleme yuvası yoksa, anakart üzerinde çok fazla slot bulunması pek bir anlam İfade etmeyecektir. Bu yüzden yeni bir PC satın alırken, tercih ettiğiniz kasanın yeterli sayıda genişleme yuvasına sahip olup olmadığına dikkat etmenizde yarar var
GENİŞLEME YUVASI: Bilgisayarlarda kullanılan donanımları, harici ve dahili olmak üzere iki farklı gruba ayırabiliriz. Harici donanımlar kasanın dışında kullanılırlar ve bağlantı için USB ya da seri bağlantı noktalarını kullanırlar. Dahili donanımları ise anakart üzerindeki slotlara takmanız gerekir.
Kasanızın arka kısmında bulunan ve
GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSU: Windows işletim sistemlerinde silinen bir dosya ya da klasör, aslında tam anlamıyla yok olmaz. Bunun yerine silmek istediğiniz veriler, bulundukları konumdan alınırlar ve "Geri Dönüşüm Kutusu" adı verilen özel bir klasöre taşınırlar. Bu sayede yanlış bir silme işlemi sonrasında, sildiğiniz veriyi tekrar eski konumuna döndürme şansına sahip olabilirsiniz. Eğer "Geri Dönüşüm Kutusu"nda toplanan verileri tamamen silmek isterseniz, "Geri Dönüşüm Kutusunu Boşalt" komutunu kullanmanız yeterli olacaktır.
GERİ YÜKLEME: Windows XP,sorunsuz çalışan konfigürasyonları belli aralıklarla sabit diske kopyalar. Kopyalanan her konfigürasyona ise "Geri Yükleme Noktası" adı verilir. "Geri Yükleme Noktalan" hem periyodik olarak , hem de yeni program ve sürücü kurulumlarından önce oluşturulur.
Eğerişletim sisteminizde önemli bir sorunla karşılaşırsanız, daha önce kopyalanan ve sorunsuz çalıştığına emin olduğunuz eski bir konfigürasyona; yani "Geri Yükleme Noktasına dönüş yapabilirsiniz. İşte bu işleme "Geri Yükleme" diyoruz.
GERİ YÜKLEME: Windows XP,
Eğer
GIF: "Graphics Interchange Format teriminin kısaltmas ıdır ve daha çokinternette kullanılan grafik dosyalarının sahip olduğu formatı temsil eder. GIF dosyalarının en büyük avantajı, boyutlarının son derecedüşük olmasıdır. Bu yüzden internet sayfalarında çok fazla tercih edilirler. Üstelik tarayıcı programlar , herhangi bir eklentiye ihtiyaç duymadan bu dosyaları görüntüleyebilirler. Ayrıca birden çok GIF dosyası kullanılarak animasyon yaratmak bile mümkündür. Bu tip dosyaları, dosya isminin sonunda göreceğiniz ".GIF" uzantısının yardımıyla tanıyabilirsiniz.
GNU: 1984 yılında Richard Stallman isimli bir programcının başlattığı projeye verilen isimdir. Bu projenin amacı, tamamen serbest ve kısıtlamalardan uzak bir gelişimsürecinde programlar üretmek olarak açıklanmıştır. Günümüzde önemli bir kullanıcı kitlesine hitap eden Linuxişletim sistemi , bu projenin ortaya çıkarttığı önemli sonuçların başında gelir. Linux, genel olarak UNIX'e benzeyen gelişmiş bir işletim sistemidir.
En ilginç özelliği ise,dünya üzerindeki binlerce kullanıcı tarafından geliştirilmiş olmasıdır. Başka bir deyişle Linux, ücretli diğer işletim sistemleri gibi tek elden değil, GNU'ya aktif olarak destek veren ve dünyanın dört bir yanına yayılmış çok sayıda programcının birbirlerinden bağımsız olarak yaptıkları çalışmalarla doğmuştur. Zaten serbest gelişim süreci de bu anlama gelir. GNU altında geliştirilen programları, isteyenler istedikleri şekilde modifiye etme şansına sahiptir. Hatta modifiye edilen programları satmak ya da ücretsiz olarak dağıtmak bile, tamamen o program üzerinde çalışan kişilerin tercihine bırakılmıştır.
GOLD (ALTIN) DİSK: Yeni bir CD veya DVD ürününün, tanıtım amacıyla basına ve önemli müşterilere dağıtılan prototip sürümüdür. Dağıtım işlemi, çoğu zaman ürün piyasaya sürülmeden kısa bir süre önce gerçekleşir.Para ile satılması ve başkalarına dağıtılması yasaktır.
GNU: 1984 yılında Richard Stallman isimli bir programcının başlattığı projeye verilen isimdir. Bu projenin amacı, tamamen serbest ve kısıtlamalardan uzak bir gelişim
En ilginç özelliği ise,
GOLD (ALTIN) DİSK: Yeni bir CD veya DVD ürününün, tanıtım amacıyla basına ve önemli müşterilere dağıtılan prototip sürümüdür. Dağıtım işlemi, çoğu zaman ürün piyasaya sürülmeden kısa bir süre önce gerçekleşir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder